Canvis per menjar millor

Hola a tothom! 

Benvinguts i benvingudes al nostre blog!

Primer de tot desitjar-vos que estigueu portant el màxim de bé possible aquesta quarentena i enviar-vos molts ànims.

Avui us porto una publicació molt important i que espero que us sigui de gran utilitat.
Parlarem d'alguns consells per tal de portar una alimentació més saludable. Però en primer lloc, sabeu perquè és important portar una dieta sana i equilibrada? Aquí algunes dades per a reflexionar.

- 1 de cada 5 morts estan relacionades amb la dieta i es podrien evitar.

- Actualment 2.500 milions d' adults al món tenen obesitat i sobrepes, per altra banda 815 milions de persones pateixen desnutrició

- A Espanya un 46,8% de les dones tenen sobrepes o obesitat, 62,5% dels homes i un 28,% dels infants.

- 9.000 milions d' euros anualment, són gastats per l' Estat Espanyol en malalties cardiovasculars, les quals en gran part podrien ser evitades.

Aquestes només són algunes dades extretes d' organitzacions oficials com la OMS o l' estat Espanyol.

Però... que podem fer per millorar la salut?

La bona notícia és que nosaltres podem tenir un cert control sobre la nostra salut. Accions com fer 20 minuts d' exercici al dia o portar una dieta sana i equilibrada faràn que portem una vida més saludable i ens sentim millor. La salut no és només un factor com l' alimentació, l' exercici físic o un bon estat mental, sinó que és el conjunt de tots aquests.
A continuació explicaré alguns hàbits que ens ajudaran a millorar la nostra salut i la nostra alimentació.

 

1. Incloure fruites i verdures en  la nostra dieta.

Un clàssic que els nutricionistes portem dient des de sempre. És un hàbit simple però possiblement dels més efectius. Consumir dos racions de verdures i 3 de fruita al dia farà que estiguem més protegits davant d' algunes malalties, ja que tindrem una bona aportació de vitamines i minerals. Per altra banda, estarem consumint fibra, molt important per tenir sensació de plenitud al menjar i per prevenir malalties com algúns tipus de càncer.

 2. Consumir oli d' oliva verge extra.

I si, és necessari que sigui oli d' oliva verge extra (des d' ara AOVE, les seves inicials). Aquest tipus d'oli és una de les bases de l'alimentació mediterrània. El seu greix ens aporta protecció davant malalties cardiovasculars. I no, no tot el greix és dolent, ho parlarem pròximament en un altre post.

 3. Augmentar el consum de fibra.

Qué és la fibra? La fibra és aquella part de l'aliment que no podem digerir, sobre tot ho porten els aliments d'orígen vegetal com les fruites, hortalisses, llegums, aliments integrals... 
El consum de fibra beneficia la nostra flora intestinal (els bacteris bons que viuen a dins nostre) aportant-nos beneficis com la protecció davanat de càncer conorectal i la prevenció davant de malalties cardiovasculars.

4. Augmentar el consum de llegums i disminuir el de carn

Les llegums són un dels aliments que ens aporten més qualitat de proteina, la carn també ens n'aporta, però alhora ens aporta greix saturat que en excès es dolent per el nostre organisme.

5. Reduir la sal i el sucre

Ja que actualment consumim molta més sal i sucre i axò pot ser perjudicial per la salut.

6. Disminuir els aliments ultraprocessats i consumir aliments  de temporada i de proximitat

Els aliments ultraprocessats són aquells els qual s'elaboren amb poca materia prima i se li afegeixen sucres, greixos, sal....això altera el gust, olor, i les propietats nutricionals del producte. Aquest productes solen tenir un alt nivell en sal, la qual augmenta el risc de moltes malalties cardiovasculars.

7. Fer exercici

30 minuts al dia ens ajudara a mantenir una bona salut 

 Espero que aquests consells  us hagin servit i motivat per començar o seguir portant una dieta saludable. 

Fins la propera!

Salut pública de Catalunya , 2019, taula Petits Canvis per Menjar millor. Recuperat de 

http://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/alimentacio_saludable/02Publicacions/pub_alim_salu_tothom/Petits-canvis/materials/Fullet-Petits-canvis.pdf

 

Óscar Zelada

4º en Nutrició Humana i Dietètica 

 


Publicación más antigua Publicación más reciente