Des de 1929… 90 anys al vostre servei.

90 anys de seguida està dit, però a plogut molt des de llavors i tot i això intentem cada dia que el pa que fem recordi el que ens va ensenyar a fer el nostre padrí.

El nostre obrador es troba en actiu des de l’any 1929. Situat al petit poble de Les Avellanes, a 17 km de Balaguer i a 53 de Lleida.

El cultiu de massa mare que utilitzem actualment s’ha anat reproduint diàriament i ininterrompuda des de llavors.

Cada dia, i fidels a la nostra filosofia, es preparen els pans al obrador del poble. Utilitzant massa mare natural i amb fermentacions llargues per tal d’aconseguir pans amb més sabor i amb més conservació. Em buscat un equilibri entre conservar la identitat del nostre producte i incorporar noves tècniques i noves farines i cereals per tal de millorar en la mida que sigui possible.

No volem descobrir res, ni ens creiem pioners en res, l’únic que volem es conservar el llegat i la manera de fer de les dos generacions que ens han precedit. Una gent que vivia per tal d’oferir el millor producte possible dins de la humilitat i la senzillesa.

La història del nostre obrador evoque temps que ja han passat i la historia propia de la gent que ha viscut al poble de Les Avellanes. En l’inici de tot, el forn de Les Avellanes, va néixer com una necessitat dels seus veïns, així com una iniciativa seva, es va decidir fer un forn comú per tal de tenir un lloc on anar a coure el pa que en aquell temps encara es feia cadascú a casa seva. En una època on encara no hi havia sanejament als carrers, en el mateix lloc, propietat de tots els veins, també s’hi va fer el primer WC del poble, d’ús comunitari.

Com aquest equipament requeria una persona que es dediques a dur a terme les tasques de manteniment i cocció del pa, se li va proposar al meu padrí, pastor d’ofici i acordionista de vocació, que en aquell moment va acceptar, primer coent el pa que li portaven els veïns i després passant a elaborar-lo ell mateix a partir de la farina que li portaven, a canvi d’una part del pa i que tenia la llibertat de poder-lo vendre.

Passen els anys i el meu padrí Joan adquireix el forn, qua passa a ser des de llavors propietat de la familia. S’elimina l’ús de serveis públics (WC) i es fa la casa al mateix local on es troba l’obrador (actualmemt és l’obrador de XOQO Xocolates, la nostra marca de xocolates artesans).

Ja dedicat plenament a l’ofici de forner i sense perdre la vocació de músic, ere comú que veïns i veïnes anessin a ballar a les nits al forn sota la música del seu acordió. Passen els anys fins que el meu pare, també Joan, desprès del servei militar, li pren el relleu i ell, recupera la vida de pastor, la seva vocació real i també condicionat per una bronquitis crònica que pateix i que els fums i vapors originats al forn no li són de cap benefici.

Sota la ma del meu pare es començarà a repartir pa pels pobles del voltant (sobretot Tartareu, Vilamajor i els Masos de Millà) i també casa per casa a alguns clients de Balaguer. És un d’aquests clients que convenç el meu pare d’obrir la botiga de Balaguer, un petit local de 16 metres quadrats, i al cap de poc temps ja es va veure que en les ciutats més grans tenien necessitat d’un tipus de pa que poc a poc havia anat desapareixent.

A partir d’aquí el camí ara ens a portat a Lleida, sense perdre les arrels i fidels a la filosofia i manera de fer del nostre pare i del nostre padrí, sense tancar els ulls als beneficis que ens ha donat i donen les noves tècniques, farines, cereals i maquinaria.